Vindt jij het je zelf waard om voor je zelf te kiezen? Het je zelf toestaan om verbetering c.q. verandering in jezelf aan te brengen? Misschien het je zelf ook wel gunnen? Doe je het niet dan blijft alles bij het oude en verandert er ook niets. Doe je dat wel dan kun je nog wel eens vreemd opkijken. Mogelijk verbaasd, zelfs verrast zijn…

Wellicht is de keuze voor therapie een sprong in het diepe. Ik las laatst: wie in het diepe springt, springt in een oceaan van kansen. Het zou een NLP tekst kunnen zijn, positief als ie is. Dat is ook wel zo, al is het maar hoe je het bekijkt natuurlijk. Ik kan me echter goed voorstellen dat het behoorlijk eng kan zijn, je aan zo’n sprong in het diepe te wagen.

Om de keuze voor therapie te maken is misschien dan ook wel een beetje moed voor nodig, een beetje lef. Wat ga je allemaal wel niet tegen komen? Kun je dat allemaal wel aan? Gaat je leven zoals je dat nu leeft daar niet te veel van in de war raken. Wil je wel verandering? Of is het ook wel prettig dat alles bij het oude blijft? Klopt je klacht of probleem constant op je deur, of eens af en toe? Hard of zachtjes ergens in de verte? En heb je er nu ècht zoveel last van dan? En wellicht niet alleen jij, maar misschien ook anderen in je omgeving? Heb je er al heel lang last van of nog maar kort? Weet je zelf hoe het komt, kun je verbanden leggen of heb je daar weinig idee van? Een stormvloed aan vragen….

Zelfontwikkeling is als het afpellen van een ui. Laagje voor laagje en een beetje ui bevat vele laagjes. Wat blijft er over als je een heel eind afgepeld raakt? Best wel spannend hoor, je eigen ui afpellen. Als de pelletjes er af gaan kunnen ook de kwartjes gaan vallen. Oh, deed ik dat daarom zo…Goh, nu snap ik waarom ik altijd….Verhip, ik wist niet dat…Inzichten, en inzichten kunnen leiden naar veranderingen.

Blokkades in je zelf op lossen door er naar te kijken, ze te onderzoeken. Hoe zijn ze daar terecht gekomen? Zijn ze nu nog wel nodig? Interessant om op deze manier eens met je zelf bezig te zijn. In therapie is heel veel mogelijk. Therapie is maatwerk en altijd afgestemd op de wens van de cliënt. Therapie is samen naar doelen toe werken. Het jezelf makkelijker maken, lichter. Andere wegen verkennen en ook eens inslaan. Nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden. De ene deur achter je dicht trekken en een andere openen. Rotzooi opruimen, ordenen. Zoals het prettig kan zijn af en toe je eigen huis op te ruimen geldt dat eigenlijk ook voor je zelf. Door het opruimen kom je misschien weer spullen tegen die je al langere tijd kwijt was en die toch heel bruikbaar voor je kunnen zijn. Door de ruimte die je schept kunnen nieuwe ideeën opborrelen.

Als je gekozen hebt voor therapie kan het fijn zijn om een ‘vangnet’ achter de hand te hebben. Mensen waarbij je je verhaal kwijt kunt. Mensen die steun kunnen bieden of begrip tonen. Er kan best veel op je afkomen tijdens een therapie traject. Zorg ook voor ontspanning op z’n tijd, ga iets leuks doen zodat je je zinnen even kunt verzetten. Lekker even de boel de boel laten, nieuwe energie opdoen.

Kiezen voor therapie is kiezen voor jezelf. Je bent tenslotte als het ware de hele dag met je zelf op pad en mag je het dan ook een beetje leuk hebben met elkaar? Verzorg je zelf goed en geef ook je innerlijk eens de aandacht die het nodig heeft. Onze huidige maatschappij is erg gericht op de buitenkant van de mens waardoor de binnenkant vaak wordt vergeten want die zie je toch niet. Dat die binnenwereld van ons een gigantische stempel drukt op de buitenwereld waarin we ons begeven is ook niet iedereen zich even goed bewust. En van het feit dat die zelfde stempel ook op onze eigen buitenkant drukt evenmin: als het van binnen een rommeltje is zijn de sporen daarvan gegarandeerd aan de buitenkant te zien.

Mede gedreven door mijn nieuwsgierigheid ben ik dat uiteraard ook naar jou, ik heet je dan ook van harte welkom in mijn praktijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien + 19 =